הפרת חוק זכויות יוצרים – למה עלי לצפות?

הפרת חוק זכויות יוצרים – למה עלי לצפות?

תוכן עניינים

אחד החוקים החשובים ביותר המגנים על יוצרים בתחומים שונים, הוא חוק זכויות יוצרים. חוק זה נועד להגן על היוצרים ועל היצירות שלהם מפני שימוש שיעשו בהם אחרים ללא אישור. חוק זה מגן, בין השאר, על יוצרים בתחום המוזיקה, קולנוע, צילומים, אומנות וכן בתחומים רבים.

הרעיון שעומד מאחורי חוק זכויות יוצרים הוא, למנוע מצב בו אדם עובד על יצירה מסוימת ומישהו משתמש בה באופן לא חוקי, ללא אישור, ולא משלם על השימוש בה. ישנן דוגמאות שונות להפרה של חוק זה, כשההפרות השכיחות ביותר הן בתחום הצילום, כאשר נעשה שימוש בתמונה ללא אישור או ללא מתן קרדיט לצלם, וכן בתחום המוזיקה, כאשר משמיעים ומנגנים שירים ללא אישור או מבלי לשלם תמלוגים ליוצרים (הכותב, המלחין או יוצרים אחרים שהזכויות לשירים נמצאים בידיהם).

במהלך השנים, בעקבות שינויים טכנולוגיים כאלה ואחרים אפשר לראות הרחבה על חוק זכויות יוצרים. למשל, בעקבות כניסת האינטרנט והרשתות החברתיות, אז החוק גם מתייחס לפרסום ברשת, של תמונות או דברים אחרים. למשל, אם דמות ציבורית עושה שימוש בתמונה או אם נעשה שימוש בסרטון לצרכי פרסום או צרכים אחרים, אזי שיש צורך לקבל אישור ולשלם על כך. אחרת זו הפרה של החוק.

מה הדין במקרה של הפרת חוק זכויות יוצרים?

הפרת חוק זכויות יוצרים, מביאה ברוב המקרים למצב בו העניין נדון בין הצדדים במטרה להגיע לפשרה. לרוב, מי שהפר את החוק יצטרך לשלם סכום כסף מסוים לצד שמחזיק בזכויות. במקרים מסוימים, זה מגיע לדיון בבית משפט, במידה והצד המפר טוען לצדקתו או שהצד הנפגע, מרגיש שסכום הפיצוי איננו הולם.

ייתכן מאוד שמלבד דרישה לפיצוי, יידרש הצד המפר גם לפרסם התנצלות על כך שהפר את החוק והשתמש ביצירה באופן לא חוקי. זה תלוי כמובן באופי המקרה. אם מדובר על עניין מסחרי, אזי שההפרה היא הרבה יותר משמעותית ולכן גם הפיצוי שיידרש לשלם המפר יהיה גבוה יותר. למשל, אם מדובר על זיוף סיטונאי של מוצרים לצורך מסחר, מכירת מוצרים של חברה מסוימת ללא אישור ועוד.

איך נמנעים מהפרה של החוק?

ישנם מקרים בהם, מאוד פשוט לא להפר את החוק, כל מה שצריך לעשות זה לעמוד בתנאים שלו ולא לבצע פעולות שהן פליליות באופן טבעי. למשל זיוף, חיקוי, מסחר של מוצרים באופן לא חוקי ועוד.

לעומת זאת, ישנם מקרים שאפשר להתמודד איתם בצורה הרבה יותר פשוטה. אם נניח אנחנו רוצים לפרסם תמונה מסוימת, אז כל מה שעלינו לעשות זה לברר מי מחזיק בזכויות עליה ואם התמונה שייכת לצלם מסוים, אז לפנות אליו בבקשה להשתמש בה, בחינם, תמורת קרדיט או בתשלום. אם אנחנו רוצים להשתמש בשיר מסוים, למשל באירוע, אז אפשר לפנות לאקו"ם שאחראי על זכויות יוצרים ותמלוגים לאמנים, לשלם על השימוש וכך נוכל לעשות זאת בצורה חוקית.

תמונה: shutterstock

רוצים לפרסם אצלנו באתר? השאירו פרטים ונחזור אליכם

אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב print
כתבות אחרונות באתר
כתבות נוספות שאולי תאהבו